Babi pangang

07-11-2020

90 minuten plus minimaal 4 uur marineren.

4 personen

De meeste mensen hebben vast wel eens babi pangang besteld bij de chinees. Wist je dat je dit gerecht ook heel goed zelf kunt maken? Ik vind het heerlijk! Het malse vlees met een knapperig randje overgoten met een heerlijke zoetzure saus. Ik heb ervoor gekozen om schouderkarbonades te gebruiken. Door het vet blijft het vlees zelfs na het frituren heerlijk mals. Serveer de babi pangang met nasi of bami om het helemaal af te maken. 

Ingrediënten voor de marinade:

  • 4 schouderkarbonades
  • 4 el ketjap manis
  • 3 el lichte sojasaus
  • 3 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • 1.5 tl sambal
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl (bruine) suiker
  • Zonnebloemolie

Ingrediënten voor de saus:

  • 300 ml groentebouillon (gemaakt van een blokje)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • blikje tomatenpuree
  • 1 à 2 el citroensap
  • 3 el gembersiroop
  • Sambal
  • Flinke el maïzena
  • Ongeveer 150 ml van marinade van het vlees.

Bereidingswijze:

We gaan beginnen met het vlees. Het liefst doe ik deze stap een dag van te voren zodat het vlees dan de hele nacht in de marinade staat. Lukt dit nou niet, hou dan een uur of 4 aan.

1. Leg in een grote pan de karbonades en doe er zoveel water bij dat het vlees net onder water staat. Voeg  alle andere ingrediënten voor het vlees toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur zachter en laat het vlees ongeveer 30 tot 45 minuten zachtjes koken. Laat het vlees in de marinade afkoelen. 

2. Haal karbonades uit de marinade en dep ze droog met een keukenpapiertje. Snijd het bot weg. Zeef de marinade en bewaar hier zo'n 100 tot 150 ml van. 

3. Verhit in een grote pan of wok een laag zonnebloemolie. Zoveel dat de karbonades kunnen "zwemmen". Je kunt testen of de olie heet genoeg is door er een houten lepel in te steken. Begint de olie rondom de lepel te borrel dan is het vet heet genoeg! Bak de karbonades 4 minuten tot ze een krokant jasje krijgen. Laat het vlees uitlekken op keukenpapier en snijd het vlees daarna in repen.

4. Snijd voor de saus de knoflook en rode peper fijn. Zet een gewone pan  met een beetje olie op het vuur en fruit hierin de knoflook en  rode peper.

5. Voeg na ongeveer 2 minuten de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten mee op een laag pitje. 

6. Schenk de groentebouillon in de pan en voeg ook de citroensap, gembersiroop en een flinke scheut van de marinade van het vlees toe. Roer het geheel goed door. Breng het aan de kook.

7. Meng de maïzena met een beetje water tot je een papje hebt. Hiermee gaan we de saus binden. Roer het papje door de saus tot het de gewenste dikte heeft. Proef de saus en breng het eventueel verder op smaak met sambal, citroensap, suiker of gembersiroop.

8. Schep het vlees in de saus en verwarm het geheel nog een paar minuten. 

Hier vind je de recepten voor de  nasi en bami.

 

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook