Kipkerrie met rijst

24-09-2022

20 min

4 personen

Kip kerrie met rijst is denk ik één van de lekkerste rijst gerechten. Er zit ook nog eens de nodige groenten in én het is in een handomdraai klaar. Genoeg redenen dus om dit gerecht op tafel te toveren!

Ik heb Surinaamse masala gebruikt maar je kunt uiteraard de kerrie gebruiken die je zelf het lekkerst vindt. Omdat ik niet van warm fruit houd heb ik ananas achterwege gelaten. Voeg dit gewoon toe als je het wel lekker vindt.

Ingrediënten marinade:

  • 500 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 tl kerrie
  • 1 tl gemberpoeder (djahé)
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el sojasaus
  • 1 el citroensap
  • 2 el olie

Ingrediënten groenten en saus:

  • 1 kleine broccoli
  • 1 paprika
  • 1 grote ui
  • 250 gram champignons
  • 350 ml water
  • 125 ml (kook)room 
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 flinke el kerrie
  • eventueel maïzena om de saus te binden

En natuurlijk rijst naar keuze.

Bereidingswijze:

1. Snijd de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Leg dit samen met alle andere ingrediënten voor de marinade in een kom en roer het goed door.

Snijd de kipfilet in blokjes en leg de kip in de marinade. Roer alles goed door. Dek de kom af en laat de marinade minimaal 10 min intrekken. Je kunt dit ook gerust een dag van te voren klaarmaken. 

2. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Breng in een ruime pan water aan de kook. Kook hierin de broccoli ongeveer 3-4 minuten. Giet af en spoel de broccoli af met koud water. Laat de broccoli uitlekken en zet  aan de kant voor straks.

3. Snijd de paprika in reepjes, de ui in halve ringen en de champignons in plakjes.

4. Kook de gewenste hoeveelheid rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

5. Zet een hapjespan of wok op middelhoog vuur. Schep de kip inclusief de marinade in de pan. Bak de kip rondom aan. Voeg een goede eetlepel kerriepoeder toe en bak dit  heel even mee. Voeg de paprika, uichampignons en de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten mee.

6. Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer dit even door tot het blokje is opgelost. 

7. Voeg de broccoli toe en laat het geheel 2 minuten pruttelen. Voeg de kookroom toe en laat het nog 1 minuut pruttelen. Proef de saus en voeg eventueel een beetje sambal toe voor meer pit. 

Als de saus te dun is kun je het binden met een papje van maïzena.

 

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook