Foe Yong Hai 

10-03-2021

20 à 25 minuten

2 à 3 personen

Foe yong hai: oftewel een Chinese omelet met veel groenten overgoten met een zoetzure tomatensaus. Heerlijk! Wist je dat je dit gerecht heel simpel zelf kunt maken? Ik heb deze keer foe yong hai met kip en verschillende soorten groenten gemaakt. Maar je kunt eigenlijk zoveel variëren als je wilt. De kip kun je weglaten als je een vegetarisch gerecht wilt maken of vervangen voor bijvoorbeeld garnalen.  Ook met de groenten kun je variëren. Serveer er rijst, nasi of bami bij. Dit gerecht is super lekker en ook nog eens makkelijk en snel te maken. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 1 ui
  • 100 gr champignons
  • Halve rode paprika
  • 75 à 100 gram taugé
  • 4 bosuien
  • 125 gram kipfilet
  • 2 el ketjap
  • 1 el sojasaus
  • 0.5 tl knoflookpoeder
  • olie

Saus:

  • 100 ml tomatenketchup
  • 100 ml passata
  • 250 ml groentebouillon
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 3 el rijstazijn
  • 2 à 3 el suiker
  • 1 el ketjap
  • Olie
  • Sambal naar smaak
  • Eventueel maïzena 

Bereidingswijze:

1. Snijd de kipfilet in mooie plakjes en marineer de kip in 1 el ketjap, 1 el sojasaus en een halve tl knoflookpoeder. Laat de marinade ongeveer 10 minuten in de kip trekken.

2. Ondertussen kun je beginnen met het maken van de saus. Snipper de rode ui en snijd de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn. 

3. Zet een sauspan met een laagje olie op het vuur. Fruit hierin de rode ui, knoflook en rode peper op middelhoog vuur. Rasp na ongeveer 3 minuten de gember boven de pan en roer het geheel goed door.

4. Voeg de tomatenketchup, passata, bouillon, rijstazijn, suiker en  ketjap toe aan de pan. Roer goed door en laat de saus 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Proef de saus en voeg eventueel nog sambal, suiker of azijn toe. Als de saus nog te dun is kun je de saus binden met een papje van 1 el maïzena en 1 el water.

5. Terwijl de saus staat te pruttelen begin je met het snijden van de groenten voor in de omelet. Snijd de ui in halve ringen, de champignons en plakjes, de paprika in reepjes en de bosuitjes in schuine ringetjes.

6. Zet een ruime koekenpan met een laagje olie op het vuur en bak de kipfilet op middelhoog vuur gaar. Haal de kip uit de pan en zet het aan de kant voor straks.

7. Zet de koekenpan weer op het vuur en voeg eventueel nog een beetje olie toe. Bak de uien, paprika en champignons ongeveer 5 minuten. Voeg op het laatst de bosuitjestaugé, kip en een eetlepel ketjap toe.

8. Klop de eieren los in een ruime kom en schenk de eieren over de groenten. Bak de omelet 5 minuten per kant tot het ei gestold is. Je kunt de foe yong hai in 4 stukken snijden om het draaien makkelijker te maken. 

9. Verdeel de foe yong hai over de borden en lepel wat saus erover. Serveer met rijst, nasi of bami.

 

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook