Pasta met balletjes

28-12-2020

45-60 min

4 personen

Vooral kinderen worden blij van pasta met gehaktballetjes, maar ik stiekem ook ;). Het recept is makkelijk om te maken en er worden geen pakjes of zakjes gebruikt. Voor de saus gebruik ik altijd tomaten uit blik van het merk Mutti (verkrijgbaar bij onder andere  AH) deze tomaten zijn iets zoeter dan veel andere merken en daardoor hoef je geen suiker of andere zoetstoffen toe te voegen. De saus kun je invriezen, zo heb je altijd een portie verse pastasaus op voorraad. 

Ingrediënten voor de pasta:

  • 500 gram linguine of spaghetti
  • 2 kleine rode uien
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten of tomaten blokjes
  • 150 gram mini mozzarella 
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • Gedroogde Italiaanse kruiden zonder zout
  • Paar takjes verse basilicum
  • Geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
  • Olie

Ingrediënten voor de gehaktballetjes:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 klein ei
  • 1 el paneermeel
  • 0.5 tl gedroogde tijm
  • Peper en Zout
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze:

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar (al dente). Giet het daarna af.

2. Meng het gehakt met het ei, paneermeel en tijm en breng het verder op smaak met peper en zout. Rol er kleine balletjes van. Bak de balletjes in een koekenpan met een laagje olie rondom bruin. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn want ze garen straks nog na in de saus.

3. Vul  een ruime kom met kokend water. Snijd een kruis aan de bovenkant van de tomaten. Leg de tomaten 2 minuten in het kokende water. Dompel de tomaten nu in ijskoud water. Het velletje kun je nu heel gemakkelijk verwijderen. Snijd de tomaten in stukken en zet het aan de kant.

4.  Snipper de uien en snijd de knoflook en rode peper (zonder zaad) ragfijn. Snijd de wortel in kleine blokjes en de bleekselderij in fijne halve maandjes. Soms zitten er wat blaadjes aan de bleekselderij, die gaan we natuurlijk niet weggooien maar die kun je op het eind aan de pastasaus toevoegen voor nog meer smaak.

5. Verwarm een laagje olie in een ruime (braad)pan op middelhoog vuur.  Fruit de ui, knoflook en rode peper met 2 theelepels Italiaanse kruiden tot de uien wat glazig zien. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak dit een minuut of 10 mee. 

6. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten mee om de puree te ontzuren. Je kunt nu de ontvelde tomaten en tomaten in blik toevoegen. Roer het geheel goed door en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer het geheel nogmaals goed door en laat de saus ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen met een deksel half op de pan. Als je meer tijd hebt dan kun je de saus langer laten pruttelen de saus wordt daar alleen maar lekkerder van. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje Italiaanse kruiden toe.

7. Schep de gehaktballetjes in de saus en verwarm ze een paar minuten. Voeg de pasta toe en roer het geheel voorzichtig door. Voeg op het laatst de mozzarella toe.

8. Serveer de pasta met een paar basilicumblaadjes en een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook