Erwtensoep - snert 

10-12-2020

4-5 uur

6-8 personen

Als ik ergens naar uit kijk als het flink koud begint te worden dan is het erwtensoep. Het vraagt wat geduld om te maken want de soep mag lekker lang pruttelen maar dat is het meer dan waard! Dit recept is voor een flinke pan snert maar dat vind ik helemaal niet erg. Er gaat bij ons altijd een deel in de vriezer. Veel soorten vlees zijn geschikt voor erwtensoep denk aan schouderkarbonade, speklappen, varkenslappen, rookspekjes, krabbetjes of een hamschijf. Gebruik gewoon wat jij lekker vindt! Wat in mijn erwtensoep echter nooit ontbreekt is rookworst en Groninger droge worst. Serveer bij de erwtensoep roggebrood met katenspek om het helemaal af te maken. 

Ingrediënten:

  • 1 kilo spliterwten
  • 1 knolselderij
  • 2 winterwortels
  • 3 prei
  • 4 stengels bleekselderij 
  • Bosje selderij
  • Handje bladpeterselie
  • 1 grote ui
  • 1 grote aardappel
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1,5 liter runderbouillon
  • 1 hamschijf
  • 4 krabbetjes
  • 3 speklappen
  • 2 rookworsten
  • 2 Groninger droge worsten
  • Vers gemalen peper
  • Optioneel: Roggebrood belegd met katenspek

Bereidingswijze:

Voor je begint: Week de spliterwten een nacht in ruim water.

1. Giet de erwten af en spoel ze schoon. Breng ze aan de kook in de runder- en groentebouillon samen met de hamschijf, krabbetjes en de speklappen (in repen gesneden). Laat het geheel een uur zachtjes pruttelen. Roer geregeld een keer in de pan. Schuim wat eventueel boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan.

2. Schil de knolselderij, aardappel en wortel en snijd ze in blokjes. Voeg deze groente toe aan de soep.

3. Snipper de ui grof. Snijd de prei en bleekselderij in halve ringen en voeg dit ook toe aan de soep. Laat de soep (het liefst op een sudderplaatje) zachtjes pruttelen. Vergeet niet geregeld te roeren. 

Verwijder het velletje van de droge worsten en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm. Voeg de droge worst na een uurtje pruttelen toe aan de soep. 

4. Na ongeveer 3.5 uur is het tijd om de soep af te maken. Als je vindt dat de soep te dik is kun je water toevoegen. Snijd de rookworst in plakjes en voeg toe aan de soep. Verwarm de worst ongeveer 15 minuten. Snijd de peterselie en selderij fijn en voeg dit op het laatst toe aan de soep. Laat het geheel nog een paar minuten pruttelen.

Serveer met roggebrood belegd met katenspek.

Tip: Erwtensoep kun je heel goed een dag van te voren maken

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook