Oosters stoofpotje

04-03-2021

3.5 - 4 uur

4 personen

Een stoofpotje is eigenlijk altijd lekker! Met rijst, aardappelen of patat, net waar je zin in hebt! Dit stoofpotje is zoet en pittig tegelijk. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt door meer of minder sambal toe te voegen. Voordeel van een stoofpot maken is dat je na het voorbereidend werk alleen maar hoeft te wachten tot het gaar gesudderd is. De geuren die zich in huis verspreiden zijn overheerlijk zodat je bijna niet kunt wachten om het te gaan eten. 

Ingrediënten:

  • 750 gram riblappen
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 50 ml ketjap
  • 2 el tomatenketchup
  • 300 ml runderbouillon
  • 2 el (rijst) azijn
  • 1 el suiker
  • 0.5 tl gemalen komijn
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1.5 tl korianderpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el bloem
  • Sambal naar smaak
  • Peper en zout
  • 50 gram boter
  • Maizena om de saus eventueel extra mee te binden

Bereidingswijze:

Haal het vlees een  uur voor je het gaat bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Hierdoor wordt het vlees malser. 

1. Dep het vlees droog en snijd het in blokjes en breng het op smaak met peper en zout. Hussel het vlees door de bloem zodat alle stukjes rondom bedekt zijn met een laagje bloem.

2. Smelt de boter in een braadpan. Voeg het vlees toe en bak alle blokjes rondom aan.

3. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en de champignons in vieren. Verwijder de zaadjes uit de roder peper en snijd de peper en de knoflook fijn.

4. Voeg als het vlees is aangebakken de uien, knoflook, rode peper, champignons, komijn, kerriepoeder, koriander, paprikapoeder, azijn, suiker, tomatenketchup en de ketjap toe. Schep alles goed om en voeg na 5 minuten de bouillon, laurierblaadjes en sambal naar smaak toe. Ik heb 2 theelepels sambal oelek gebruikt.

5. Zet de pan op een laag vuurtje (en eventueel op een sudderplaatje) en stoof het vlees in 3 tot 3.5 uur gaar. Proef en voeg eventueel nog wat suiker, azijn of sambal toe.  Door de bloem zal de saus gaan binden. Is de saus op het laatst toch nog te dun verdik het dan met een maïzena papje.

Serveer het stoofpotje met rijst, aardappelen of patat.

 

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook