Aspergesoep

05-06-2021

45 min

4-6 personen

Het aspergeseizoen zit er helaas alweer bijna op. Ik vind asperges heerlijk. Afgelopen weken stond het hier geregeld op tafel,  één van de gerechten was aspergesoep! Het recept wil ik graag met jullie delen. Het fijne van aspergesoep is dat je echt alles van de asperge gebruikt. De bouillon trek je van de schillen en kontjes, daardoor wordt de soep nog voller van smaak. De ham en lente ui maken de soep helemaal af. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld zalm, ei, prei, garnalen of rivierkreeftjes. 

Ingrediënten:

  • 750 gram asperges
  • 1.5 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 sjalotjes
  • 65 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 1 teen knoflook
  • 125 ml kookroom
  • 100 gram gerookte ham reepjes
  • 4 lente uitjes
  • Bosje platte peterselie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

1. Schil de asperges goed en verwijder het kontje. Snijd 1 sjalot in vieren en het teentje knoflook doormidden.

2. Breng de schillen en kontjes samen met de sjalot en knoflook aan de kook in de bouillon. Zet het vuur zachter en kook het voor ongeveer 20 minuten.

3. Voeg de asperges toe en kook deze ongeveer 8-10 minuten.

4. Terwijl de asperges koken kun je alvast de roux maken om de soep straks mee te binden. Snijd het sjalotje fijn. Smelt de boter in een pan en fruit hierin het gesneden sjalotje. Voeg de bloem toe en meng het geheel goed. Laat de roux een paar minuten garen en zet het vuur uit.

5. Haal de asperges uit de bouillon en laat ze een beetje afkoelen. Snijd ze daarna in stukken. Bewaar de kopjes om de soep mee te garneren.

6. Zeef de bouillon (niet weggooien) en verwijder de schillen en kontjes.

7. Zet het vuur van de roux weer aan en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Iedere keer als de bouillon is opgenomen voeg je weer een nieuwe scheut toe. Net zolang tot er een romige soep ontstaat. Voeg de stukken asperges (behalve de kopjes) toe aan de soep. Snijd de peterselie fijn en voeg ook toe aan de soep. Bewaar een beetje van de peterselie om de soep mee  te garneren. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.

8. Zet de pan weer op het vuur en roer de kookroom door de soep. Voeg de ham reepjes en de overgebleven peterselie toe. Breng de soep eventueel verder op smaak met wat peper en zout. 

9. Snijd de lente ui in fijne ringen. Schep de soep in een bord of een kom en voeg op het allerlaatst de lente ui toe. Zo blijft de ui heerlijk knapperig.

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook