Pasta met champignonsaus en biefstuk

15-02-2021

15 min

2 à 3 personen

We hadden biefstuk in huis en daarmee wilde ik iets lekkers op tafel toveren. In de koelkast hadden we nog champignons en bleekselderij dus besloot ik om pasta met champignonsaus en die heerlijke biefstuk te maken. Ik heb linguine gebruikt maar je kunt dit ook vervangen voor bijvoorbeeld spaghetti. Het resultaat was super lekker dus wil ik het recept graag met jullie delen!

Ingrediënten: 

  • 100 gram linguine of spaghetti per persoon
  • 1 biefstuk per persoon
  • 250 gram champignons
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 125 ml water
  • 125 ml melk
  • 0.5 paddenstoelen bouillonblokje
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl oregano
  • 0.5 tl tijm
  • 0.5 tl rozemarijn
  • Peper en zout
  • Olie

Bereidingswijze:

Haal de biefstuk  een uur van te voren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Giet de pasta af en bewaar een beker kookvocht.

2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de champignons in plakjes en de bleekselderij in ringetjes. Zet de groenten even aan de kant voor straks.

3. We gaan nu de saus maken. Smelt de boter in een (saus)pan en roer de bloem erdoor. Roer net zo lang tot je een egale massa hebt. Zet het vuur lager en blijf roeren. Na een paar minuten is de bloem gaar.

4. Voeg beetje bij beetje het water en de melk toe. Roer iedere keer net zo lang tot het vocht is opgenomen voor je weer een nieuwe scheut toevoegt. Uiteindelijk zal er een saus ontstaan. Verkruimel het bouillonblokje boven de saus en roer het goed door tot het blokje helemaal is gesmolten. Breng de saus op smaak met de oregano, tijm, rozemarijn en een draai peper.  Laat de saus op een laag vuur onder af en toe roeren zachtjes pruttelen.

5. Breng de biefstuk op smaak met peper en zout. Schroei ze in een laagje olie met een klontje boter op hoog vuur rondom dicht. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven. Zet het vuur iets lager en bak de biefstuk zoals jij hem het lekkerst vindt.

Houd 1 à 2 minuten per kant aan voor  licht doorbakken, 2 à 3 minuten voor half doorbakken en 3 à 4 minuten voor doorbakken. Als je echt een rode biefstuk wilt dan is dichtschroeien voldoende. 

Leg de gebakken biefstukken op een bord en dek ze af met aluminiumfolie. Laat het vlees ongeveer 10 minuten rusten.

6. Verwarm een laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en bleekselderij tot het bijna gaar is. Voeg de champignons toe en zet het vuur wat hoger. Bak de champignons goudbruin. Schep de groenten geregeld om voeg op het allerlaatst de knoflook toe en bak dit nog even mee. 

7. Voeg de saus en 2 el geraspte Parmezaanse kaas toe aan de groenten. Roer het geheel goed door. Voeg, als je de saus te dik vindt een beetje kookvocht van de pasta toe.  Proef de champignonsaus en voeg eventueel nog wat kruiden of peper en zout toe. Voeg de pasta toe en verwarm het een paar minuten. 

8. Snijd het vlees in mooie plakjes. Schep de pasta op een bord en leg de plakjes biefstuk er bovenop. Maak het af met nog wat geraspte Parmezaanse kaas en een draai peper.

 

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook