Pindasaus - satésaus

29-11-2020

10 minuten

1 kom

De één noemt het pindasaus en de ander satésaus. In Nederland doelen we dan eigenlijk allemaal op die lekkere bruine saus op basis van pinda's of pindakaas. In Indonesië wordt elke saus die je bij een satéspies noemt satésaus genoemd. Dit kan bijvoorbeeld ook een ketjapsaus zijn. Ik wil met jullie mijn recept van pindasaus delen. Deze saus is heerlijk bij bami, nasi of kipsaté . Maar je kunt er natuurlijk ook lekker in dippen met frietjes. De saus is super simpel om te maken en staat binnen 10 minuten op tafel!

Ingrediënten:

  • 6 el pindakaas
  • 1 kleine rode ui (of een halve)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 à 3 el ketjap manis
  • 2 à 3 el tomatenketchup
  • 1 cm verse gember
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 el citroensap
  • Klein beetje olie
  • 200 ml melk

Bereidingswijze:

1. Snijd de ui en rode peper (zonder zaadjes) ragfijn en rasp de knoflook en gember. (Laat de rode peper achterwege als je een mildere saus wilt. Voor wat minder pit kun je dan altijd en klein beetje sambal toevoegen.)

2. Verwarm in een (steel)pan een klein beetje olie en fruit hierin de ui en rode peper op middelhoog vuur. Voeg na 3 minuten de knoflook en gember toe en bak dit heel even mee. 

3. Schep de pindakaas in de pan en voeg ook de tomatenketchup, ketjap manis, citroensap en de bruine suiker toe. Roer het geheel goed door. Voeg beetje bij beetje de melk toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Met 200 ml kom je een heel eind. Gebruik minder als je een dikkere saus wilt of meer voor een dunnere saus.

Proef de saus en voeg eventueel naar smaak nog wat ketjap of tomatenketchup toe.

Eet smakelijk!