Kipsaté - saté ajam
29-11-2020
30 min + enkele uren marineren
Ongeveer 10 stokjes
Ik ben gek op saté. Bereid op de barbecue, uit de oven of gebakken in een grillpan, het is allemaal heerlijk. Saté kun je ook maken van bijvoorbeeld varkenshaas, dan wordt het saté babi genoemd. Deze keer heb ik kipsaté gemaakt. Ik gebruik kipdijfilet voor mijn kipsaté. Kippendij is wat vetter dan kipfilet en daardoor heeft het meer smaak en de saté wordt door het vet veel malser. Je kunt het eten bij bami of nasi maar het is ook heerlijk bij bijvoorbeeld boontjes met gebakken aardappelen, of frietjes met een salade erbij. Uiteraard serveer je er altijd satésaus bij.
Ingrediënten:
- 500 gram kipdijfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
- 0.5 tl gemalen laos
- 1 tl bruine suiker
- 2 el ketjap manis
- 2 el lichte sojasaus
- 1 el citroensap
- 1 el olie
- Satéstokjes
Bereidingswijze:
We beginnen met de marinade. Zet de kip het liefst een avond van te voren in de marinade zodat de smaken goed in kunnen trekken. Lukt dit niet, doe deze stap dan minimaal 2 uur van te voren.
1. Snijd de kippendijen in middelgrote blokjes en doe de kip in een kom.
2. Snijd de ui ragfijn en rasp de knoflook en gember. Doe dit bij de kip in de kom.
3. Schenk de ketjap manis, sojasaus, olie en citroensap in de kom. Voeg de ketoembar, laos en suiker vervolgens toe en roer alles goed door. Dek de kom af en zet deze enkele uren of een nacht in de koelkast.
4. Als je houten stokjes gebruikt kun je deze beter eerst een uur in water leggen. Zo voorkom je dat de stokjes gaan verbranden als je de kipsaté bereid. Rijg na het weken de stukjes kippendij aan de stokjes. Je hoeft de kip niet droog te deppen maar verwijder wel de stukjes ui, anders gaan deze verbranden tijdens het grillen.
5. Bak de kipsaté 20-25 in de oven op 200 graden, als je ze in een grillpan bakt houd dan ongeveer 15 minuten aan. Houd de saté tijdens het bakken goed in de gaten zodat het niet gaat verbranden. Serveer de kipsaté met satésaus.
Eet smakelijk!