Nasi goreng

Met gemarineerde speklapjes

07-12-2021

20-30 minuten

2 personen

Nasi goreng (gebakken rijst) is een heerlijke maaltijd die makkelijk en snel te maken is. Je hebt helemaal geen zakjes kruidenmix nodig om dit gerecht te bereiden. Eén van de smaakmakers is trassi, dit is gefermenteerde garnalenpasta. Tegenwoordig kun je trassi in bijna elke supermarkt vinden. 

Ik heb mijn versie van nasi goreng gemaakt met gemarineerde speklapreepjes, dit geeft ongelooflijk veel smaak aan je nasi. Serveer de nasi met een spiegeleitje en (zoetzure) komkommer om het helemaal compleet te maken.

Ingrediënten nasi goreng: 

  • 150 gram rijst
  • 1 ui
  • 1 dunne prei
  • 100 gram taugé
  • 1 wortel
  • 100 gram champignons
  • 2 eieren
  • 1 tl trassi
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl laos
  • Sambal

Ingrediënten gemarineerde speklapjes:

  • 4 dunne speklapjes
  • 2 el sojasaus
  • 2 el ketjap
  • 1 el citroensap
  • 1 rode peper
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 cm gember geraspt
  • 2 el olie

Bereidingswijze:

1. Snijd de speklapjes in smalle reepjes en doe het vlees in een kom.

2. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd de peper samen met de knoflook fijn. Rasp de gember.

3. Voeg de peper, knoflook, gember en de rest van de ingrediënten voor de gemarineerde speklapjes toe aan de kom. Roer alles goed door en de laat de marinade minimaal 10 minuten intrekken.

4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en laat de rijst afkoelen.

5.  Snipper de ui, snijd de prei in halve ringen en de champignons in plakjes. Rasp of snijd de wortel in dunne reepjes.

6. Verwarm een wok op middelhoog vuur, schep de spekreepjes incl. marinade in de wok en bak de spekreepjes gaar. Bak het spek niet de hard want dan wordt het bitter en dat willen we niet. 

7. Voeg de trassi toe en bak dit even mee. Schep alle groente behalve de taugé in de wok. Voeg ook de komijn, kurkuma en laos toe. Roerbak het geheel tot de groenten gaar zijn. Voeg nu de taugé toe en bak dit heel even mee.

8. Voeg de gekookte rijst toe bak dit mee. Breng de nasi eventueel verder op smaak met een beetje sambal of ketjap.

9. Bak ondertussen 2 eieren.

10. Verdeel de nasi over 2 borden. Leg het gebakken eitje erop. 

Serveer met (zoetzure) komkommer.

 

Eet smakelijk!

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook