Souvlaki

09-09-2020

Eind resultaat souvlaki

30 à 45 minuten

4 personen

Extra tijd: enkele uren tot  het liefst 1 nacht marineren.

Waan je in Griekenland met deze souvlaki. Het recept heb ik in grote lijnen eens gekregen van een Griekse kok. Ik had geen maten of hoeveelheden, maar na veel maken, proeven en verbeteren ben ik tot dit recept gekomen. Ik ben best een beetje trots op het eindresultaat. Door de yoghurt en citroensap in de marinade krijg je een heerlijk malse souvlaki.

Ingrediënten: 

  • 600 gram varkenshaas (of kipfilet)
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van een halve citroen
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 50 ml olijfolie
  • 1.5 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • 0.5 eetlepel dille
  • 0.5 eetlepel paprikapoeder
  • Klein bosje munt
  • Klein bosje peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout naar smaak
  • Houten spiesjes

Bereidingswijze: 

1. Snijd de varkenshaas in plakken van ongeveer 2 cm dik.  Als je kipfilet gebruikt dan snijd je het in wat kleinere stukken.

2. Snijd de knoflook, peterselie en munt fijn. Breek de laurier in grove stukken. Doe de Griekse yoghurt in een grote kom en roer hierdoor de knoflook en alle kruiden. Voeg de citroepsap, olijfolie en peper en zout toe en roer het nog eens goed door. Doe nu het vlees bij de marinade en meng het goed. Laat het minimaal 2 uur, maar het liefst een hele nacht in de koelkast marineren.

Varkenshaas in de marinade

3. Haal het vlees uit de kom en verwijder het meeste van de marinade. Er mag best een laagje om blijven zitten, je hoeft ze dus niet droog te deppen. Rijg het vlees aan de stokjes. Leg ze op een bord en smeer een dun laagje olie over het vlees.

Varkenshaas aan de spiesjes

4. Laat een grillpan goed heet worden en grill de spiesjes ongeveer 5 a 6 minuten. Gebruik je kipfilet bak ze dan tussen de 6 en 8 minuten.

Serveer bij de souvlaki  Griekse rode rijst en  Tzatziki en eventueel gegrilde paprika en ui.

Eet smakelijk!

 

Tip: Verwarm de oven op 80 graden. Hierin kun je de souvlaki die al klaar is warm houden in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook