Gehaktballetjes in pittige zoetzure saus

01-10-2020

Eindresultaat van de gehaktballetjes. Geserveerd in een leuk schaaltje

20 minuten

4 personen

Wie houdt er niet van? Een lekker gehaktballetje in saus. Deze variant is met een pittige zoetzure saus. Het is makkelijk om te maken en heerlijk bij de borrel. Heb je een verjaardag en wil je dit serveren? Geen stress. Je kunt het gerust een dag van te voren maken maken! Dit recept is voor  4 personen.

Ingrediënten gehaktballetjes: 

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 a 3 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 eetlepel ketjap
  • 0,5 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels zout
  • peper
  • sesamzaadjes
  • zonnebloemolie

Ingrediënten pittige zoetzure saus:

  • 3 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine (rode) ui
  • 1 cm verse gember
  • 2 eetlepels honing
  • 1,5 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • kleine eetlepel maizena 
Ingrediënten van de gehaktballetjes in zoetzure saus

Bereidingswijze:

1. Doe het gehakt in een kom en meng dit met het ei, paneermeel, ketjap, mosterd, knoflookpoeder, peper en zout. Als alles goed gemengd is draai je mooie balletjes van ongeveer 2.5 cm.

 

2. Doe een laagje olie in een hete koekenpan en bak de balletjes in ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn want je voegt ze straks nog toe aan de saus waarin ze nagaren. 

De balletjes worden gebakken in de pan

3. Haal de balletjes uit de pan en zet aan de kant op een bord. Was de pan niet af want deze gaan we nog gebruiken voor de saus.

 

4. Verwijder van 2 van de 3 pepers de zaadjes en zaadlijsten. Bij de 3e laat je ze zitten. Hou je van iets meer pit of juist wat minder laat dan de zaadjes in 2 pepers zitten of haal ze bij alle pepers eruit. Snijd de pepers en de knoflook ragfijn en snipper het uitje.

 

5. Verwarm de pan waar de balletjes uit zijn gekomen opnieuw en voeg eventueel nog een beetje olie toe. Doe de ui, knoflook en pepers in de pan en fruit dit ongeveer 1 minuut. Rasp de gember boven de pan en bak dit even mee. Voeg nu de honing en rijstazijn toe. Verwarm dit ongeveer 2 minuten en voeg dan het water, de sojasaus en de tomatenketchup toe. 

Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken.

De saus wordt gemaakt in de pan

6. Ik heb er voor gekozen om nu de staafmixer door de saus te halen. Schenk daarom de saus over in een (steel)pan. Mix het heel kort. Het hoeft geen gladde saus te worden. 

Wil je de saus liever laten zoals hij nu is, laat hem dan gewoon in de koekenpan.

 

7. Meng nu in een kommetje de maizena met een beetje water tot je een glad papje hebt. Hiermee gaan we de saus verdikken. Voeg het papje beetje bij beetje toe aan de saus tot die de gewenste dikte heeft. De ideale dikte heb je bereikt wanneer de saus langzaam van een lepel afglijdt. 

 

8. Nu komt het leukste moment. Proeven! Voeg naar smaak eventueel nog wat honing, sojasaus of azijn toe. 

 

9. Doe de gehaktballetjes bij de saus en laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.

De gehaktballetjes zijn toegevoegd aan de saus

Serveer de balletjes op een leuk schaaltje en strooi er wat sesamzaadjes over.

Eet smakelijk!