Zongedroogde tomaten

11-12-2020

Voorbereiden: 10 min

Drogen: 3 tot 3.5 uur

1 potje

Wist je dat je zongedroogde tomaten ook heel goed zelf kunt maken? Oké niet echt in de zon maar in de oven. Ze smaken er niet minder lekker om. Integendeel, ze zijn veel lekkerder dan uit de supermarkt. De voorbereiding is zo gedaan en je oven doet de rest! Voor wat extra smaak heb ik Italiaanse kruiden (zonder zout) gebruikt. Heb je dat niet in huis dan kun je ook gedroogde tijm, rozemarijn of oregano gebruiken. Zongedroogde tomaten zijn lekker in pasta en salade gerechten maar je kunt er ook een heerlijke tapenade van maken. De gedroogde tomaten blijven onder olie in een schone pot enkele weken goed.

Ingrediënten:

  • 500 gram cherry tomaatjes
  • 5 tenen knoflook + 2 extra
  • Italiaanse kruiden (zonder zout)
  • Paar takjes verse tijm
  • Peper en grof zeezout
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 100 graden. Gebruik de heteluchtstand.

2. Was de tomaten en dep ze droog. Verwijder de kroontjes en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier.

3. Strooi een beetje peper, zeezout en Italiaanse kruiden over de tomaatjes. Kneus 5 knoflookteentjes met de platte kant van je mes. Snijd ze in parten en leg ze tussen de tomaatjes. Leg de takjes tijm op de tomaten. 

4. Schenk een beetje olijfolie over de tomaten en hussel het een beetje door elkaar zodat alle tomaatjes bedenkt zijn met een laagje kruiden en olie.

5. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en droog de tomaatjes ongeveer 3 tot 3.5 uur. De totale tijd hangt ook een beetje af van de grote van je tomaten. Houd ze goed in de gaten want je wilt ze drogen en niet bakken. Als je het idee hebt dat het toch te hard gaat dan kun je een pollepel tussen de ovendeur steken zodat deze op een kier staat.

5. Laat de tomaten afkoelen op de bakplaat. Verdeel ze als ze afgekoeld zijn in een pot. Kneus nog 2 knoflook tenen, snijd ze in grove stukken en verdeel ze tussen de tomaatjes. Stop ook de takjes tijm in de pot. Schenk zoveel olijfolie over de tomaatjes tot de onder olie komen te staan. Zet de pot in de koelkast tot je de tomaatjes gaat gebruiken.

Eet smakelijk


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook