Gado Gado met rijst

24-06-2021

20 min

2 personen

Gado Gado is een super lekkere Indonesische salade van geblancheerde en rauwe groenten met ei en pindasaus. De pindasaus is dunner en milder dan de pindasaus die je kent van bij een patatje. Het recept is makkelijk en snel te maken en nog eens gezond ook! Bovendien is dit gerecht uitermate geschikt om je leftovers in te verwerken.

Ingrediënten Gado Gado:

  • 150 gr rijst
  • 2 eieren
  • 100 gr sperziebonen
  • 150 gr spitskool
  • 3 wortels
  • 50 gr taugé
  • 0.5 komkommer
  • 2 lente uien
  • Kroepoek
  • Gebakken uitjes
  • 1 groentebouillonblokje of zout

Ingredienten pindasaus:

  • 6 el pindakaas
  • 250 ml melk
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el tomatenketchup
  • 0.5 el sojasaus
  • 1 el citroensap
  • 1 tl suiker
  • 1 tl sambal
  • Klein beetje olie

Bereidingswijze:

1. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking gaar en laat staan met de deksel op de pan.

2. Breng een pannetje water aan de kook en kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Giet de eieren af en spoel ze af met koud water. Pel de eieren en snijd ze in partjes.

3. Breng in een ruime pan water aan de kook met een groentebouillonblokje (of zout). Hierin gaan we de groenten blancheren.

4. Ondertussen kun je de groenten snijden. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd de boontjes in 3 stukken. Snijd de wortels en spitskool in reepjes. Snijd lente uitjes in ringetjes en snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm.

5. Als het water kookt kun je de groenten om en om gaan blancheren. De boontjes blancheer je 8 minuten, de wortels 3 minuten en de spitskool 1.5 minuut. Spoel de geblancheerde groenten iedere keer af met koud water zodat ze knapperig blijven. Doe op het allerlaatst de taugé in een vergiet en giet de hete bouillon erover. Spoel ook de taugé af met koud water. Laat de groenten uitlekken op een keukenpapiertje.

6. Bereidingswijze pindasaus:

Snijd het sjalotje en de knoflook ragfijn. Verwarm in een pannetje een klein laagje olie en fruit hierin het sjalotje en knoflook even aan op middelhoog vuur.

Voeg de pindakaas, ketjap manis, tomatenketchup, sojasaus, citroensap, sambal, suiker en melk toe. Roer het geheel goed door tot je een gladde saus hebt. Voeg extra melk toe als de saus te dik is.

7. Verdeel de groenten en ei op een mooi groot bord. Strooi de lente uitjes over het bord. Garneer de Gado Gado met de pindasaus, kroepoek en gebakken uitjes. Serveer de rijst apart.

Eet smakelijk!

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook