Lahmacun (Turkse pizza) met shoarma

05-10-2020

Eindresultaat van de lahmacun op een bord.

1,5 à 2 uur

5 Pizza's

Lahmacun (wat de meeste mensen misschien beter kennen als Turkse pizza) is een heerlijk gerecht uit de Turkse keuken. De lahmacun bestaat uit een dunne bodem belegd met een dun laagje gehaktmengsel. Je kunt eindeloos variëren hoe je de lahmacun verder belegd. Deze versie is met shoarma. 

Ingrediënten voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 3.5 gram (half zakje) gist
  • 1 el Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 el olie
  • 125 ml lauw water
  • 1 tl suiker
  • Snufje zout

Ingrediënten voor het gehakt:

  • 150 gram rundergehakt
  • 1 kleine rode ui
  • Halve rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1 tomaat
  • 1 el tomatenpuree
  • Bosje peterselie
  • 1 el zonnebloemolie
  • Water
  • Zout en peper naar smaak

Ingrediënten garnering:

  • 1 kilo Shoarma
  • Knoflooksaus
  • Gesneden ijsbergsla
  • Tomaat in plakjes
  • Plakjes komkommer

Bereidingswijze:

1. Doe de gist in een kommetje met 50 ml van het lauwe water en de suiker. Roer dit door tot de gist is opgelost. Laat het nu ongeveer 10 minuten rusten. Als de gist begint te "borrelen" is het klaar voor gebruik.

2. Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Giet daar de gistoplossing in. Giet de rest van het water, de yoghurt en olie erbij. Strooi een klein beetje zout over de bloem. Zorg ervoor dat de zout niet rechtstreeks met de gist in aanraking komt want dit zal de werking van het gist tegen gaan.

3. Kneed het deeg tot je één geheel hebt. Als het deeg te droog aanvoelt kun je nog wat water toevoegen, voelt het juist te nat aan (dan plakt het teveel)  gebruik dan nog wat bloem. Bestrooi je werkblad met bloem en kneed daar het deeg verder tot een mooie soepele bal. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Het deeg voor het rijzen.

4. Vet een schaal in met een beetje olie en leg hierin het deeg. Dek af met een stuk vershoudfolie. Laat het deeg ongeveer 1 tot 1.5 uur rijzen op kamertemperatuur. Je deegmassa is genoeg gerezen wanneer het in volume is verdubbeld.

Het deeg na het rijzen.

5. Terwijl het deeg aan het rijzen is ga je het gehaktmengsel maken. Snijdt daarvoor de paprika, ui, tomaat en peterselie fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en snijdt ook deze fijn. Doe alles in een kom en maal fijn met een staafmixer. Je kunt dit uiteraard ook in een blender doen.

6. Doe het gehakt in een kom en voeg hierbij de tomatenpuree, de olie en ook het groentemengsel wat je net gemaakt hebt. Voeg naar je eigen smaak een draai peper toe en meng alles goed door elkaar met een vork. Voeg wat water toe als je mengsel te droog is. Het moet "smeerbaar" zijn.

7. Zet als het deeg gerezen is alvast een pan op het vuur en bak hierin de shoarma.

8. Kneedt het deeg nog even door en verdeel het in 5 gelijke ballen. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg met een deegroller tot 5 platte dunne bodems die in je koekenpan passen. Smeer op elke bodem een dun laagje van het gehaktmengsel.

9. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur. (Invetten is niet nodig) Bak de lahmacun in ongeveer 5 minuten gaar met een deksel op de pan. Let erop dat het vuur niet te hoog staat want dan wordt je bodem te hard. Doordat je een deksel op de pan hebt zal het gehakt ook garen.

Het is in het begin misschien even een klusje om de bodems goed in de pan te krijgen. Je kunt ze bijvoorbeeld vanaf een snijplank voorzichtig in de pan schuiven. Of je vouwt de lahmacun dubbel, legt hem in de pan en vouwt hem daarna weer open. Oefening baart kunst!

10. Leg de bodems die klaar zijn tussen 2 borden. Stapel ze met de zijde van het gehakt op elkaar. Anders blijft het gehakt aan de bodem kleven van de volgende lahmacun

11. Door het warmhouden van de lahmacun tussen 2 borden zal je merken dat ze weer wat zachter zijn geworden na het bakken. Dat is precies wat we willen! 

Beleg de lahmacun met de shoarma en garneer met sla, tomaat en plakjes komkommer en rol ze daarna op. Serveer met knoflooksaus!

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook