Griekse rode rijst

09-09-2020

Eindresultaat van de Griekse rode rijst

30 à 45 minuten

  4 à 5 personen

Wie wel eens in een Grieks restaurant heeft gegeten kent dit gerecht vast en zeker. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Je kunt deze heerlijke rijst ook gewoon thuis maken! Ik deel graag het recept met jullie.

Ingrediënten:

  • 400 gram rijst
  • 700 ml groente bouillon
  • 1 (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3/4 courgette
  • 1tl oregano, tijm en peterselie

Bereidingswijze:

1. We gaan beginnen met de tomaten te ontvellen. Vul daarvoor eerst een ruime kom met kokend water. Snijd een kruis aan de bovenkant van de tomaat. Leg de tomaten 2 minuten in het kokende water. Dompel de tomaten nu in ijskoud water. Het velletje kun je nu heel gemakkelijk verwijderen. Snijd de tomaten in stukken en zet het aan de kant. 

Hoe ontvel je de tomaten

2. Haal de zaadjes en de zaadlijsten uit de peper en snijd de peper samen met de ui en knoflook fijn. Vervolgens snijd je de courgette in de lengte in vieren en daarna in partjes

3. Maak de bouillon en zet ook dit aan de kant. Alle voorbereidingen zijn nu klaar.

4. Laat in een pan met een dikke bodem een laagje olie heet worden. Fruit hierin de ui, knoflook en rode peper op middelhoog vuur. 

5. Voeg de kruiden en courgette toe. Bak dit onder af en toe roeren een minuut of 5 mee. 

De groenten worden gebakken in de soeppan

6. Voeg nu de tomatenpuree en de tomaten toe. Bak dit een paar minuten mee met de ui en het knoflook mengsel. Zo ontzuur je de tomatenpuree

De rijst  is nu ook toegevoegd

7. Schep de rijst door het mengsel en roer dit goed door. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. De rijst zal uiteindelijk bijna al het vocht opnemen. 

De bouilon is nu ook toegevoegd

8. Kook het geheel onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten tot een smeuïge rijst. Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten met de deksel op de pan rusten.

 

 

Heerlijk bij Souvlaki en Tzatziki.

Eet smakelijk!