Romige Champignonsoep

07-09-2020

Eindresultaat champignonsoep

20 minuten

4 personen

Als het even kan staat er bij ons bijna iedere week een soep op het menu. Je kunt er zoveel kanten mee op dat het iedere keer weer leuk is om te maken én vooral om te eten natuurlijk. Deze keer wil ik een recept van champignonsoep met jullie delen. Deze versie staat in een mum van tijd op tafel en is nog eens heel erg lekker ook!

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 450 gram champignons
  • 75 gram roomboter
  • 75 gram bloem
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 a 3 paddenstoelenbouillon blokjes
  • 50 ml melk
  • Bosje verse bieslook
  • Vers gemalen peper
  • 1.5 liter water
Ingrediënten van de soep

Bereidingswijze:

1. Wrijf de champignons met een keukenpapiertje schoon en snijd ze in plakjes. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier een klein laagje olie in. Bak de champignons in ongeveer 6 minuten goudbruin. Zet de pan aan de kant. De champignons hebben we later pas nodig.

Champignons bakken in de pan

2. Zet alvast 1.5 liter paddenstoelenbouillon klaar. Ik maak het van 2 bouillonblokjes in plaats van 3 omdat champignonsoep snel de neiging heeft om  te zout te worden. Je kunt later altijd nog een stukje van een bouillonblokje toevoegen aan de soep indien nodig. 

 

3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Smelt in een soeppan de boter en fruit hierin ongeveer 3 minuten de ui en knoflook op middelhoog vuur.

 

4. Voeg nu de bloem toe en roer dit door het mengsel tot er een egale massa ontstaat. Zet het vuur zacht en roer nog een paar minuten door tot de bloem gaar is. De roux is nu klaar.

De roux wordt gemaakt

5. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe. Roer iedere keer net zo lang tot de roux de bouillon heeft opgenomen en voeg dan opnieuw een scheut toe. Uiteindelijk zal er een gebonden soep ontstaan. Dat is wat we willen.

De soep is bijna klaar

6. Meng met een garde de crème fraîche door de soep. Voeg nu champignons en de melk toe. Snijd de bieslook fijn roer dit door de soep. Nog een draai peper en je bent klaar!

 

Variatietip: Lekker met stokbrood en Kruidenboter


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook