Tjap Tjoy met kip
09-12-2020
30 min
4 personen
Heerlijk Tjap tjoy! Misschien heb je dit gerecht wel eens besteld bij de plaatselijke chinees maar wist je dat je het ook heel goed zelf kunt maken? Ik wil mijn recept van Tjap tjoy met kipfilet graag met jullie delen. Dit gerecht zit boordevol groenten en is snel en makkelijk te maken. Ik heb de groenten gebruikt die nog in de koelkast lagen maar je kunt zoveel variëren als je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld ook bamboescheuten, wortel of baby mais toevoegen. De kip heb ik licht gemarineerd voor wat extra smaak. Tjap tjoy is lekker met rijst, bami of nasi.
Ingrediënten:
- 400 gram kipfilet
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 200 gram kastanje champignons
- 3\4 komkommer
- 2 rode uien
- 125 gram taugé
- 1 teentje knoflook
- 300 ml kippenbouillon
- 3 el oestersaus
- 2 el ketjap manis
- 1 el sojasaus
- 2 à 3 el maïzena
Ingrediënten voor de marinade:
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1.5 el sojasaus
- 1 el ketjap manis
- 1 el olie
- 1 tl djahé
- 0.5 tl laos
Bereidingswijze:
1. Snijd de kipfilet in mooie plakjes of reepjes. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd de peper samen met de knoflook fijn. Doe de peper en knoflook samen met alle andere ingrediënten voor de marinade in een kom. Schep de kip erbij en roer het geheel goed door. Zet ongeveer 10 minuten aan de kant zodat de smaken kunnen intrekken.
2. Snijd ondertussen de paprika's in reepjes en de ui in halve ringen en de champignons in plakjes. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snijd deze helften ook weer in de lengte doormidden. Je kunt nu makkelijk de zaadlijsten wegsnijden. Snijd daarna de komkommer in schuine plakjes.
3. Zet een wok op middelhoog vuur en bak hierin de kipfilet rondom bruin. Je hoeft geen olie in de wok te doen want dat zit al in de marinade. Schep na ongeveer 4 minuten de kip uit de pan en zet het aan de kant. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn want het gaart straks nog na in de saus.
3. Zet de wok weer op het vuur en schenk indien nodig een beetje olie in de pan. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg de paprika, champignons en komkommer toe en bak dit zo'n 5 minuten mee.
4. Voeg de kippenbouillon, oestersaus, ketjap en sojasaus toe en roer het geheel goed door. Je kunt nu ook de kipfilet weer in de pan doen. Laat het een paar minuten zacht pruttelen. Meng in een kommetje de maïzena met een klein beetje water zodat er een papje ontstaat. Roer dit beetje bij beetje door de saus tot het de gewenste dikte heeft. Voeg op het laatst de taugé toe.
5. Serveer de Tjap tjoy met rijst, nasi of bami. Voor wat extra pit kun je sambal toevoegen.
Eet smakelijk!
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook