Spaghetti alla Carbonara 

08-10-2020

Eindresultaat spaghetti alla carbonara

20 minuten

4 -5 personen

Eén van de bekendste Italiaanse gerechten is pasta alla carbonara. Dit gerecht bestaat maar uit een paar ingrediënten. Oorspronkelijk wordt in dit gerecht guanciale (wangspek) gebruikt. Maar omdat dit niet makkelijk te krijgen én vrij prijzig is kun je het heel goed vervangen door pancetta of gerookte spekblokjes. Het recept wat ik met jullie wil delen is is het "originele" recept. Dus zonder room want de eieren en kaas maken het al romig genoeg vind ik. Wel heb ik een beetje gesjoemeld door knoflook te gebruiken. Moet kunnen, toch?

Ingrediënten voor de spaghetti alla carbonara

Ingrediënten: 

  • 500 gram spaghetti
  • 350 gram pancetta of gerookte spekblokjes
  • 5 eieren
  • 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 teentjes knoflook 
  • Hand vol gesneden bladpeterselie
  • Zwarte peper
  • Beetje kookvocht van de spaghetti

 

Bereidingswijze:

1. Bak in een koekenpan de spekjes lekker krokant. Als er veel vet vrij komt haal dan een gedeelte van het vet uit de pan. Niet alles want het geeft ook een lekkere smaak. 

2. Kook in ruim kokend water met een beetje zout de spaghetti al dente zoals op de verpakking staat aangegeven.

3. Meng ondertussen de eieren met de Parmezaanse kaas, flink wat zwarte peper en de peterselie. Roer dit goed door tot een egale massa. Houd van de Parmezaanse kaas en de peterselie een beetje over om straks mee te garneren.

Het eiermengsel met de kaas, peterselie en de peper

4. Snijd de knoflook fijn en voeg dit toe aan de spekblokjes als de pasta bijna klaar is. Bak dit op een laag vuurtje een paar minuten mee.

5. Haal een bekertje kookvocht uit de pan van de spaghetti en giet daarna de spaghetti af in een vergiet. Doe de pasta gelijk weer terug in de pan zodat er nog een klein beetje samenhangend kookvocht mee terug de pan in gaat. 

6. Roer (met het vuur uit) de spekjes en daarna gelijk het eimengsel erdoor. Het is belangrijk dat het vuur uit is en je snel roert anders krijg je een roerei en dat willen we niet. Schat in of je de pasta romig genoeg vindt. Zo niet, voeg dan nog een beetje kookvocht toe.

Serveer met de overgebleven kaas, peterselie en eventueel nog wat peper.

 

Eet smakelijk!

 

Tip: Maak er een lekkere frisse salade bij. Dan  krijg je ook nog wat groenten binnen.