Varkenshaas met cahmpignonroomsaus

26-03-2021

25 min

2 personen

Varkenshaas samen met champignonroomsaus zijn een gouden duo. Je kunt het serveren tijdens een feestelijk diner maar het is ook een perfect gerecht voor een doordeweekse dag. Serveer er verse groente en aardappelen bij om het gerecht compleet te maken. Ik heb het deze keer gemaakt met doperwtjes, bospeen  en krieltjes.

Ingrediënten:

  • 1 varkenshaas
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram champignons 
  • 150 ml kookroom
  • 1\8 deel van een paddenstoelenbouillonblokje
  • 1 tl mosterd
  • Handje verse peterselie
  • Peper en zout
  • Boter

Bereidingswijze:

Haal de varkenshaas een half uur van te voren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen voor het beste resultaat.

1. Breng de varkenshaas op smaak met peper en zout.

2. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de varkenshaas 3 minuten op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en gaar de varkenshaas 10-15 minuten.  De tijd is afhankelijk van de de dikte van je varkenshaas. (Die van mij was na 12 minuten mooi rosé). Schep tijdens het bakken af en toe wat boter over de varkenshaas voor een mals resultaat. Dit gaat het makkelijkst als je de pan een beetje scheef houdt. Laat het vlees na het bakken ongeveer 5-10 minuten rusten in aluminiumfolie. 

3. Terwijl de varkenshaas staat te bakken kun je de champignonroomsaus maken. Snipper het sjalotje en snijd de knoflook fijn. Snijd de champignons in plakjes.

4. Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en zet het vuur iets hoger. Bak de champignons in ongeveer 4 minuten goudbruin.

5. Voeg de kookroom en mosterd toe. Kruimel het stukje bouillonblokje boven de pan en roer alles goed door. Zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 10 minuten inkoken tot het de juiste dikte heeft. Voeg op het allerlaatst de fijngesneden peterselie toe.

6. Schep de saus over de varkenshaas.

Eet smakelijk!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten? Volg ons dan op Facebook